Pictorița Valentina Rusu Ciobanu a împlinit 100 de ani! Picturile sale pot fi admirate în online și în realitate virtuală

De Adelina Duinea, pe Ultimul update Miercuri, 28 octombrie 2020, 13:50

Astăzi, 28 octombrie 2020, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985 reconstituit în realitate virtuală.

Pictorița Valentina Rusu Ciobanu a împlinit 100 de ani! Picturile sale pot fi admirate în online și în realitate virtuală

Materialele sunt disponibile pe pagina web www.valentinarusuciobanu.com, construită cu ocazia centenarului artistei de către managerul cultural Victoria Nagy Vajda, președinta Asociației Arbor și coordonatoarea evenimentelor din cadrul proiectului cultural „Valentina Rusu Ciobanu – 100 de ani de la naștere“.

#100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera este un material interactiv și educativ despre pictorița Valentina Rusu Ciobanu cu durata de 12 minute, realizat în colaborare cu RIVULET Studio și graficiana Aliona Ciobanu. Pentru realizarea acestui material s-au dedicat peste 100 de zile de cercetare, scriere scenariu, editare, producție animație și post-producție.

Echipa proiectului:

Victoria Nagy Vajda, concept, scenariu

Constantin I. Ciobanu, istoric de artă, scenariu, voice-over

RIVULET Studio, animație, muzică și sunet

Aliona Ciobanu, art direction & ilustrație

Iurie Foca, fotograf

Link web: http://www.valentinarusuciobanu.com/biografie/

V.R.C. Atelier ’85 Reconstrucția atelierului Valentinei Rusu Ciobanu reprezintă o reconstituire virtuală a atelierului artistei Valentina Rusu Ciobanu, pe baza imaginilor din filmul documentar „Confesiune“, 1985, de Mircea Chistrugă, producție a studioului Moldova Film.

Atelierul virtual păstrează mărturia locului și a ambianței în care pictorița Valentina Rusu Ciobanu a creat cele mai importante lucrări de artă ale sale, în prezent parte din colecțiile muzeelor din Republica Moldova, precum și din colecții private.

Pentru reconstrucția atelierului, echipa proiectului a lucrat 150 de zile, timp în care s-au studiat materialele documentare ale atelierului din anul 1985, s-au identificat lucrări, obiecte și piese de mobilier, precum și poziționarea acestora în atelierul acelui an.

Conform releveului, atelierul a fost reconstruit la scara 1:1. Prin tehnologia fotogrametriei, s-au realizat și prelucrat peste 12.000 de fotografii, pe baza cărora a fost reconstruit în 3D întregul conținut al atelierului.

A urmat panotarea lucrărilor și amenajarea atelierului, procesul fiind finalizat prin exportarea materialului creat pe aplicația VR Oculus Quest și pe platforma web GL, pentru a putea fi accesat pe calculatoare cu browsere moderne.

Echipa proiectului:

Victoria Nagy Vajda, manager proiect

Anastasia Gurschi, curator, cercetător

Iurie Foca, fotograf

Dmitry Vrubel, Artemij Vrubel, Victoria Timofeeva, VRTIM TEAM Berlin

Cum să navighezi în atelierul VR

Atelierul virtual este disponibil în browser web și poate fi vizualizat pe computer desktop sau laptop. Pentru că atelierul V.R.C. reprezintă o construcție voluminoasă (1 GB), se recomandă accesarea acestuia de pe calculatoare de ultimă generație.

Pentru a vă bucura pe deplin de experiența oferită de realitatea virtuală, vă recomandăm sistemul VR Oculus Quest. De pe telefonie mobilă, expozițiile VR nu sunt disponibile.

Instrucțiuni: Utilizați tastele săgeată și mouse-ul / trackpad-ul pentru navigare în interiorul expoziției VR. Pentru a ieși, apăsați de două ori tasta ESC.

Link web: http://www.valentinarusuciobanu.com/atelier/

Totodată, astăzi, 28 octombrie 2020, între orele 12.00 și 21.00, chiar în ziua în care împlinește 100 de ani, pictorița Valentina Rusu Ciobanu va fi sărbătorită la București, prin deschiderea expoziției „Valentina Rusu Ciobanu – Un veac de singurătate“ (perioadă de vizitare: 28 octombrie – 29 noiembrie), care se va desfășura în spațiul expozițional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1; puncte de reper: Sala Radio, Parcul Luigi Cazzavillan), aparținând Asociației pentru cultură şi arte ARBOR, conduse de managerul cultural Victoria Nagy Vajda.

Vizitatorii sunt așteptați în mână cu o floare, pentru a marca ziua de naștere a marii pictorițe basarabene și române. „Floarea a fost dintotdeauna pentru Valentina Rusu Ciobanu o sursă de meditație, de inspirație, de longevitate.

Dragi prieteni din București, vă invit la evenimentul #100VRC – Deschidere expoziție de centenar al Valentinei Rusu Ciobanu cu o floare, ca să îi trimitem o poză Valentinei, de ziua ei, cu parfumul florilor de toamnă din București.

Vă reamintesc că astăzi este cea mai așteptată zi de naștere a anului 2020, centenarul pictoriței Valentina Rusu Ciobanu. O sărbătorim cu artă, flori și bomboane Bucuria“, declară Victoria Nagy Vajda.

Toate evenimentele proiectului cultural „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naștere“ sunt organizate la București sub patronajul doamnei Maia Sandu, fost premier și candidat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova de pe 1 noiembrie 2020.

Deschiderea expoziției „Valentina Rusu Ciobanu – Un veac de singurătate“ se va face în conformitate cu toate normele sanitare în vigoare, iar programul de vizitare s-a prelungit pe durata întregii zile pentru a permite un aflux constant de vizitatori.

Intrarea în spațiul expozițional se efectuează direct din stradă şi nu permite staționarea niciunui grup, oricât de redus, de persoane.

Surse fotografice: Arhiva Santa Vinere, Arhiva personală Ludmila Toma, Arhiva revistei „Atelier“, Fototeca Arhivei Naționale a Republicii Moldova.

Alte surse: horvath.members.1012.at/vladimirski.htm; almubarak.weebly.com; soviet-art.ru; en.opisanie-kartin.com; wikiart.org; artpanorama.su; americanart.si.edu; doneddyart.com; tvkultura.ru

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter