Actorul Anghel Damian, despre lumea teatrului românesc: „Există foarte mult talent, dar breasla e autoreferențială și funcționează încă feudal”

De Elisabeta Cosmescu, pe

În timp ce mulți actori se temeau să joace în spectacole online, considerând internetul un mediu nepotrivit teatrului, piesa „Peretele”, în regia Liei Bugnar, transmisă prin live streaming, în care actorul Anghel Damian a jucat, a dus teatrul într-o nouă dimensiune. S-au vândut 4 000 de bilete, o cifră record într-o perioadă plină de restricții.

Ce a însemnat pentru tine toată această reinventare? Ai încasat și critici după viralizarea acestui proiect de succes al piesei „Peretele”?

A însemnat descoperirea unor forme noi de exprimare și a unui nou mediu pe care am hotărât să îl dezvolt (și pe mine odată cu el). Așa a apărut și piciordeplay.ro, o platformă românească pentru artele performative de limba română, un spațiu unde posibilitățile artistice nu vor cunoaște granițe terestre, unde românii plecați în SUA, Rusia, China sau Australia vor cunoaște artiștii independenți din țară și îi vor ajuta să crească. Critici au fost, dar e un obicei vechi ca cei care nu fac să spună despre alții, care încearcă să miște ceva, că greșesc. Timpul va spune cine are dreptate.

Pregătești mai multe filme, o dată din ipostaza de regizor, dar și un film de debut care urmează să se lanseze în curând. Cu ce vom rămâne după vizionarea acestei pelicule și ce vom contempla?

Îmi e foarte greu să vorbesc despre „cu ce vor rămâne spectatorii” înainte ca aceste proiecte să capete o formă finală. Proiectele au o viață în mai multe etape și dezvoltarea asta poate schimba fundamental tema sau direcția artistică. Eu sper că poveștile pe care voi încerca să le spun cinematografic vor accesa acea zonă primar fundamentală a receptorilor – și anume emoția (de orice fel ar fi ea).

Au reînceput filmările pentru „Vlad”? Ce ne așteaptă în noul sezon?

Ne așteaptă să ajungem la finalul drumului, sfârșitul serialului „Vlad”, și să descoperim împreună în ce fel își duce la capăt protagonistul nostru promisiunea făcută în primul sezon. În ceea ce mă privește, sunt foarte entuziasmat de acest ultim sezon, cred că este cel mai valoros din punct de vedere dramaturgic (al poveștii). Sunt convins că așteptarea asta din pandemie a meritat și că ceea ce vom vedea împreună din toamnă, la PRO TV, este un summum al serialelor de ficțiune dramă-action din România. „La final, totul se plătește!”

Mai lucrezi la un film unde ești scenarist principal, împreună cu Codrin Maticiuc și Jesus de Cerro. Ce ne poți spune despre această producție?

Orice producție cinematografică avându-i la cârmă pe Codin și pe Jesus are șanse mari să fie ceva special în spațiul românesc (și nu numai). Premisele sunt bune și, fără să devoalez prea multe, filmul este un gen cinematografic care lipsește din cinematografia română, un soi de „Wolf of Wall Street”, a la Guy Ritchie.

Citește și:
Momente grele pentru Benone Sinulescu. Artistul a fost găsit inconștient în casă
Raoul, critici dure la adresa Mirabelei Dauer, chiar de ziua artistei
Adela Popescu a născut! Prima fotografie cu bebelușul
Recomandările hairstylistului pentru coafurile de mireasă

Ce îți propui să aduci în prim-plan prin scenariul pe care îl realizezi în acest film? Care sunt emoțiile pe care dorești să le stârnești?

Este o poveste despre lăcomie și dorința ancestrală a omului de a avea succes facil. O oglindă a ceea ce vedem azi în jurul nostru: fake rich, fake famous, fake success. Cum vor reacționa oamenii la această oglindă, rămâne de văzut.

Privind în actualitate, ce probleme crezi că încă gravitează în jurul lumii teatrului și ce ai face în acest sens?

Lumea teatrului românesc este un constant paradox: există foarte mult talent, dar breasla este autoreferențială și funcționează încă feudal. Există insulițe de adevăr și de frumos în tot acest peisaj, iar eu încerc să îmi găsesc liniștea și spațiul ferit de murdărie. Cred că l-am găsit.

Totul vine și pleacă. Nimeni nu îți poate garanta nimic. Și, cu toate astea, ce nu se schimbă când ești alături de iubita ta, Lia Bugnar?

Încrederea reciprocă, liniștea că ești alături de un om care vede lumea așa cum o vezi tu, un om care are aceleași repere morale și artistice, un om care îți înțelege nevoile și acționează în consecință. Asta nu se schimbă.

Cum ai descrie toți acești nouă ani petrecuți împreună?

Ca pe ceva firesc și, în același timp, excepțional. Dacă ar fi să folosesc un singur cuvânt, aș zice armonie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter