Alan Alda a dezvăluit că suferă de boala Parkinson

De Oana Dinu, pe
Cunoscutul actor american Alan Alda a mărturisit în cadrul unei emisiuni TV că a fost diagnosticat cu boala Parkinson. El are 82 de ani.

Alan Alda, actor, regizor și scenarist american, devenit celebru mai ales pentru rolul doctorului Hawkeye Pierce din serialul M*A*S*H,  a dezvăluit că se confruntă de mai bine de trei cu boala Parkinson.

SERIAL M.A.S.H

„Am fost diagnosticat cu trei ani și jumătate în urmă și am avut o viață întreagă de atunci”, a spus el pentru CBS Morning, citează DailyMail.

Alda a ținut să menționeze că boala nu i-a afectat activitatea și a putut să se ocupe în continuare de ce avea de făcut: „Am jucat, am ținut discursuri, am ajutat la Alda Center for Communicating Science at Stony Brook, am început un nou podcast” a adăugat el.

Deși singurul simptom specific bolii este o mișcare involuntară a degetului mare, Alda a preferat să facă el public acest diagnostic, înainte să se spună lucrurile dintr-o manieră tristă.

Ce este boala Parkinson

Boala Parkinson este o afecțiune degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor, și care duce la gesturi rigide și incontrolabile, tremurături și instabilitate din punct de vedere al posturii.

1 la 500 de oameni suferă de boala Parkinson și aproape un milion de americani trăiesc cu această afecțiune. La nivel mondial, există 10 milioane de oameni ce se confruntă cu acest diagnostic.

În prezent, nu există nici un tratament și nici o modalitate de a încetini progresia bolii, care poate dura aproximativ 20 de ani.

Există 5 etape ale acestei afecțiuni. Prima este caracterizată prin simptome mai ușoare, cum ar fi o mică modificare a expresiei faciale sau a modului în care bolnavul merge. În stadiul doi, șchiopătarea se accentuează.

Stadiul al treilea vine cu mai multe dificultăți, cum ar fi cele de îmbrăcat sau mâncat, dar mișcările mai lente nu împiedică persoana afectată să fie în continuare independentă.

În etapa patra, bolnavul nu mai poate trăi singur și are nevoie de asistență pentru orice vrea să facă, urmând ca, în etapa a cincea, boala să se agraveze până la punctul în care abia mai poate vorbi sau mișca, iar unii suferă și de halucinații.

Cine este Alan Alada

S-a născut în Bronx, New York, în 1936, cu numele de Alphonso Joseph D’Abruzzo. Mama sa, Joan, a fost dansatoare, iar tatăl său, Robert, a fost un actor de teatru și de cinematografie. Atât el, cât și fratele lui vitreg, Antony au călcat pe urmele tatălui, urmând o carieră în actorie. Antony s-a stins din viață la vârsta de 52 de ani din cauza unei ciroze.

În 1956, la de 20 de ani, studiind la New York, Alda a cunoscut-o pe Arlene, care a studiat și a devenit mai târziu fotograf. Ei s-au căsătorit cu un an mai târziu și sunt împreună de 61 de ani. Au trei fiice, Eve, Elizabeth și Beatrice.

Citește și:

Sofia Vergara, imagini incendiare la plajă. Cum arată actrița la 46 de ani

5 curiozități despre Familia Regală Britanică

Sursă foto: northfoto.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter