Care sunt legăturile de rudenie dintre Familia Regală a României și Casele Regale ale Europei

De Mădălina Manole, pe Ultimul update Luni, 18 iulie 2022, 15:05
Familia Regală a României se poate mândri cu legături de sînge albastru, am putea spune, cu toate Casele Regale din Europa, unele mai apropiate, altele mai îndepărtate. 

Casa Regală britanică

Povestea princiară începe încă din timpul domniei Reginei Victoria a Angliei, când, unul dintre fiii săi, Prințul Alfred se căsătorește cu Maria Aleksandrovna Romanova, unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Din această uniune se naște Maria, Principesă de Edinburgh, cea care avea să devină ulterior Regina Maria a României, titlu obținut în urma căsătoriei cu Regele Ferdinand I, în anul 1892, bunicul Regelui Mihai.

Regele Ferdinand si Regina Maria

Regele Ferdinand I și Regina Maria

În acest mod Regele Mihai devine văr de gradul al III-lea cu Regina Elisabeta a II-a a Angliei. Pe de altă parte, conform Wikipedia, dacă ar fi urmat gradele de rudenie ale sale, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Angliei, Prințul Filip, este văr primar cu Regina Elena, mama Regelui Mihai, implicit unchi al Regelui Mihai, care, la rândul său devine văr de grad II cu Prințul Charles.

Regele Mihai si Prințul Philip, ambii născuți în 1921, au petrecut momente împreună în copilărie și în adolescență atât în România, la Constanța și la Sinaia, cât și în Italia.

Regele Mihai si Printul Philip 1

Regele Mihai și Prințul Philip

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de domnie ai Reginei Angliei, Regele Mihai a fost invitat de onoare și, în poza de grup, a fost așezat alături de Regină.

Regele Mihai si Regina Elisabeta 2

Casa Regală elenă

Legătură de sânge albastru există și între Casa Regală a României și Casa Regală a Greciei. După prima renunțare la tron a Regelui Carol al II-lea, tatăl Regelui Mihai, ca urmare a iubirii pătimașe, materializată într-o căsătorie, nerecunoscută niciodată, cu Zizi Lambrino, Carol al II-lea revine la tronul României și se căsătorește cu Elena, principesă a Greciei şi Danemarcei, fiica Regelui Constantin I al Greciei şi a Reginei Sofia, născută principesă a Prusiei. Din această căsătorie se naște Mihai, cel ce avea să devină ulterior Regele României.

Regele Carol al II-lea, soţia lui Regina Elena şi Mihai, mare voievod de Alba Iulia.

Regele Carol al II-lea și Regina Elena, alături de fiul acestora, Mihai

Vezi și – Imagini de colecție cu Familia Regală a României

Casa Regală a Austriei, a Danemarcei și a Portugaliei

Faptul că Regele Mihai s-a căsătorit cu Ana, Principesă de Bourbon-Parma, aduce Familiei Regale a României o nouă legătură de sănge albastru cu Casa Regală a Austriei, dar și cu Casa Regala a Danemarcei și a Portugaliei. Regina Ana a României este nepoata Împărătesei Zitta a Austriei, strănepoata Regelui Cristian al XI-lea al Danemarcei şi strănepoata Regelui Miguel I al Portugaliei.

Regele Mihai si Regina Ana in ziua nuntii

Regele Mihai I și Regina Ana

Casa Regală a Spaniei

Regina Sofia a Spaniei este fiica Regelui Paul, fratele Reginei Mamă Elena a României, prin urmare verișoară de grad I cu Regele Mihai. Aceasta a fost prezentă la nunta Regelui Mihai, fiind domnișoară de onoare a Reginei Ana.

Regele Mihai si Regina Sofia

Regele Mihai și Regina Sofia

Regina Sofia a Spaniei a fost prezentă la Bucureşti în 2011 la evenimentele prilejuite de împlinirea de către Regele Mihai a vârstei de 90 de ani.

Citește și – De ce nu devine Regină Principesa Margareta și ce titulatură va primi, de fapt

Citește și – Cum este văzută moartea Regelui Mihai în presa internațională

Sursă foto: Facebook, Casa Regală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter