Dana Gonţ: „Principesa Margareta a României este cel mai elegant om pe care l-am cunoscut ”

De Diana Sorescu, pe

Dana Gonţ este o prezenţă discretă pe micul ecran. Prezentatoarea DIGI ne vorbeşte într-un interviu exclusiv despre maniere, despre bun simţ şi reguli de bonton.
Ce mai este de Bonton în România astăzi?

Distincţia, eleganţa, buna purtare rămân de bonton în orice perioadă. Poate că le întâlnim mai rar, poate că arată altfel pe ici pe colo, dar valorile în sine rămân aceleaşi. Nu sunt rigidă, cu atât mai mult cu cât se cam confundă un om manierat cu un om demodat. Nu cred că mai e cazul într-o familie ca cei mici să le spună părinţilor “dumneata”, dar asta nu înseamnă că trebuie să dispară respectul pentru părinţi. O altă problema este că unii oameni cred că bunele maniere presupun o doză de falsitate. Aici e de fapt cheia. Oamenilor cu adevarat manieraţi nu le este greu să se comporte aşa, o fac firesc, vine din educaţie şi dintr-o grijă faţă de celălalt. Despre asta este vorba, despre grija de a nu deranja şi dorinţa de a-l face
pe cel de lângă tine să se simtă mai bine. Şi dacă ţii cont de aceste lucruri, sunt
puţine şanse să dai greş.

Nu aveţi impresia că vă luptaţi cu morile de vânt, în condiţiile în care românii sunt din ce in ce mai lipsiţi de maniere?

Am crezut la început că suntem o picătură într-un ocean, dar emisiune de emisiune am descoperit că sunt mai mulţi cei interesaţi de “frumuseţea normalităţii”, cum i-am spus noi, decât am fi crezut. Românii au handicapul perioadei comuniste care a decimat clasa oamenilor educaţi şi manieraţi, tinerii nu au mai avut de la cine să înveţe purtarea aleasă şi nici nu li se cereau reverenţe la fabrică. Cred (sau îmi place să sper) că aşa cum şi moda revine, şi dorinţa oamenilor de a fi cât mai plăcuţi prin comportamentul lor, va reveni. Sigur, în formă actualizată. Chiar şi în corporaţiile unde îţi tutuieşti şefii şi nu se pune problema de vreun sărutat mâna doamnei, oamenilor li se impune o ţinuta decentă şi un zâmbet. Sunt sigură că au
analizat şi au ajuns la concluzia că purtarea frumoasă e un câştig. Sper ca de asta să-i convingem şi noi pe toţi cei care se vor uita la Bonton.

Care este cel mai elegant şi manierat om pe care l-aţi cunoscut până acum?
Am cunoscut mai mulţi oameni eleganţi şi manieraţi, dar aleg un exemplu care m-a atins: Principesa Margareta a României. Este o prezenţă deosebită, are un şarm aparte şi, desigur, o conduită impecabilă. Am mai fost cucerită de Alexandru Scarlat Rosseti, decendent al familiei Rosseti cu care am stat de vorba într-un lung şi plăcut interviu. Sunt oameni cărora a fi politicos şi civilizat nu li se pare un efort, din contră, e ceva ce le uşureză viaţa, iar prezenţa lor te fac să te simţi foarte bine.

Câteva sfaturi de bonton pentru cititorii noştri? Ceva de genul asta NU se face…

–    Nu sunt o profesoară de maniere, însă sfaturile sunt inspirate din situaţii pe care cu toţii le întâlnim. Nu uitaţi de “te rog”, “mulţumesc” sau “îmi cer scuze”. Lipsa lor e din ce în ce mai acută. “Dă-mi şi mie pixul.“ Punct. Pentru mine propoziţia nu e completă. Nu sunt nicidecum fiică de boieri, dar eu ştiu că nu primeam ceva când eram mică dacă nu se termina cererea cu “te rog”.
–    Nu tutuiţi o persoană pe care nu o cunoaşteţi sau care nu v-a permis acest lucru. Mă deranjează să merg la o cafenea şi să fiu întrebată “ Ce îţi aduc?”. Întotdeauna răspund politicos, cu dumneavoastră, dar chiar şi aşa, aluzia nu e întotdeaunua înţeleasă.

Ce aduce nou emisiunea în acest sezon?

În primul rând se schimbă ziua şi ora difuzării emisiunii: Bonton va fi în fiecare duminică de la ora 17.30 . O altă noutate vine din încercarea de a merge mai mult în ţară, unde au mai rămas de descoperit încă mulţi oameni frumoşi şi locuri cu ştaif. Şi pregătim o campanie în care ne vom ocupa de subiecte de bază ale
civilizaţiei şi respectului… sau a lipsei lor.
Dana Gonţ: „Principesa Margareta a României este cel mai elegant om pe care l-am cunoscut ”

Am înţeles că aţi reuşit să vă urcaţi în celebrul Orient Expres pentru o călătorie de la Bucureşti la Sinaia. Cum erau călătorii din tren, diferiti de noi prin maniere?

Nu ştiu cum se poartă acei oameni acasă, dar e firesc ca o astfel de călătorie şi un astfel de cadru să te facă să vrei să te integrezi în peisaj. Echipei noastre, de exemplu, i s-a impus un cod vestimentar, ceea ce mi se pare absolut firesc. Călătorii sunt oameni care îşi împlineasc un vis, nu ştiu dacă sunt cu toţii mai
manieraţi, sunt sigură însă că pe parcursul călătoriei sunt mai politicoşi şi mai bucuroşi.

Potrivit unui studiu recent suntem pe poziţia secundă la capitolul cei mai mitocani locuitori ai unei capitale europene. Avem vreo şansă să scăpăm de această anatemă?

Unul din criteriile după care a fost întocmit acest clasament are legătura chiar cu lipsa acelui mulţumesc despre care vorbeam mai devreme. Poate par idealistă, dar eu cred că deja există o categorie de oameni care au descoperit farmecul bunelor maniere şi uşor-uşor încep să le aplice. Procesul va fi unul de durată şi depinde foarte mult de felul în care se va face educaţia de acum încolo, pentru că nu degeaba există expresia cei 7 ani de acasă. Cred că schimbarea se poate face numai prin educaţie, modele, exemple. Si ea este posibilă. Sper ca în următorul clasament de genul acesta să se regăseasca previziunea mea optimistă.
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter