Natalie Portman a refuzat premiul Genesis. Un politician cere retragerea cetățeniei israeliene a actriței

De Oana Dinu, pe Ultimul update Sâmbătă, 21 aprilie 2018, 15:25
Citește și:

Natalie Portman a refuzat premiul Genesis oferit de statul Israel. Decizia a stârnit un val de critici la adresa ei și un politician cere retragerea cetățeniei israeliene a actriței.

Actrița americană născută la Ierusalim urma să primească premiul Genesis, care recompensează realizările remarcabile ale personalităților care excelează în domeniile profesionale pe care și le-au ales și care, prin activitatea lor, cinstesc poporul evreu, dar l-a refuzat, conform theguardian.com. Însoțit de o sumă considerabilă de bani, peste 1 milion de dolari, premiul Genesis evreiesc este echivalentul premiului Nobel.

Portman a anunțat că nu va merge la ceremonie pe motiv că incidentele din Israel din ultima vreme au fost stresante pentru ea.

Reacția armatei israeliene la demonstrațiile palestiniene din Fâșia Gaza, unde 38 de palestinieni au fost ucişi şi câteva sute de persoane au fost rănite, a stârnit revoltă la nivel mondial.

Ministrul israelian al Culturii, Miri Regev, a reacționat imediat la decizia actriței, criticând-o:

„Am fost întristat să aflu că Natalie Portman a căzut în mâinile susţinătorilor BDS (mişcarea anti-israeliană Boycott, Divestment and Sanctions, n.r.). Natalie, actriţă israeliană, născută în Israel s-a alăturat acum celor care spun despre succesul şi minunea renaşterii Israelului ca fiind o «poveste a întunericului»”, a spus Regev.

Natalie Portman a răspuns pe pagina ei de Instagram: “Am decis să nu particip pentru că nu voiam să pară că îl susţin pe Benjamin Netanyahu, care urma să susţină un discurs la ceremonie. În acelaşi timp, nu fac parte din Mişcarea BDS şi nu o susţin. Ca mulţi israelieni şi evrei din întreaga lume, pot critica conducerea israeliană fără a vrea totuşi să boicotez întreaga ţară.”

Și a ținut să completeze: “Israelul a fost creat în urmă cu exact 70 de ani pentru a servi drept refugiu supravieţuitorilor Holocaustului. Dar relele tratamente aplicate celor care suferă atrocităţi astăzi nu este pur şi simplu în acord cu valorile mele evreieşti. Pentru că Israelul îmi este drag, trebuie să mă opun violenţei, corupţiei, inegalităţilor şi abuzului de putere.”

În timp ce grupul activist pro-palestinian BDS a lăudat acţiunea lui Portman, internauții au trimis multe mesaje de dezaprobare pe rețele de socializare și s-au simțit ofensați de decizia actriței.

Unul dintre cei mai supărați a fost Oren Hazan, un politician israelian, care cere retragerea cetățeniei israeliene a actriței: “De la început, ideea de acordare a Premiului Genesis lui Natalie Portman a fost o nebunie completă. Ea este o evreică israeliană care, pe de o parte, își folosește cinic locul de naștere pentru a-și susține cariera, iar pe de altă parte este mândră de faptul că a reușit să evite intrarea în armata israeliană. Îi cer ministrului de interne Aryeh Deri (Shas) să-i anuleze cetățenia israeliană lui Portman”, spune Hazan.” a spus Hazan, relatează Dailymail.com.

Natalie Portaman s-a născut în data de 9 iuni 1981 la Ierusalim și este absolventă a Facultății de Psihologie de la Harvard. A devenit celebră prin rolul din trilogia Star Wars. În prezent are un premiu Oscar pentru cea mai bună actriță (filmul Lebăda Neagră 2011) și două premii Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-o dramă (Lebăda Neagră) și în rol secundar (Ispita).

O actriță de 14 ani, pe lista celor mai influente 100 personalități. Vezi lista completă

Regina Elisabeta împlinește 92 de ani pe 21 aprilie

Sursă foto: northfoto.com

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter