Sorina Pintea suferă de dermatomiozită. Ce este dermatomiozita și cum se tratează

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 04 februarie 2020, 18:54
Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a dezvăluit că suferă de dermatomiozită. Aceasta a menționat că a fost diagnosticată în ultima parte a mandatului său.

„În ultima parte a mandatului am început să mă simt din ce în ce mai rău, dar am crezut că această stare se datorează oboselii. În data de 5 noiembrie 2019 am primit un diagnostic de boală gravă autoimună, urmând imediat tratamentul specific, printre care și cel cu imunoglobuline”, a scris Sorina Pintea pe Facebook.

În comentarii, ea a precizat și de ce boală suferă.

Era greu sa explic de ce! Astăzi am primit veşti foarte bune-analizele mele sunt perfecte si am considerat ca e momentul să explic. Dermatomiozită! Din fericire diagnosticată în primele 4 luni, fără afectare musculară din fericire! Nu mă tratez la Viena! Sunt acasa printre ai mei! Şi am fost tratată la fel ca şi ceilalţi pacienţi cu aceasta boala, aceleaşi protocoale!”, a precizat Pintea.

În momentul de față boala este în remisie, efectele tratamentului cu cortizon încă sunt vizibile, dar am considerat că este de datoria mea să aduc explicații pentru dispariția din spațiul public”, a mai spus fostul ministru.

Ce este dermatomiozita

Dermatomiozita este o boală autoimună sistematică care afectează cel mai frecvent pielea şi muşchii, dar poate afecta şi articulaţiile, esofagul, plămânii şi rar inima, se arată pe site-ul Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

Conform CSID, boala poate afecta atât adulţii, cât şi copiii (cu vârsta între 5 şi 15 ani), dar este mai comună în cazul femeilor cu vârsta între 40 şi 60 de ani.

Simptomele dermatomiozitei

Cele mai frecvente simptome ale dermatomiozitei sunt modificările la nivelul pielii, care constau în iritaţii localizate în jurul pleopelor, coatelor, genunchilor, pieptului sau spatelui, însoţite de mâncărime. De asemenea, boala se manifestă prin slăbiciune musculară care se agravează în timp şi care debutează la nivelul gâtului sau braţelor, extinzându-se treptat la nivelul picioarelor.

De asemenea, persoanele diagnosticate cu dermatomiozită mai prezintă simptome precum:

  • Crampe musculare
  • Dificultăţi la înghiţire (disfagie)
  • Oboseală excesivă
  • Scădere neintenţionată în greutate
  • Febră
  • Apariţia unor noduli (depozite solide de calciu) sub piele
  • Respiraţie scurtă
  • Inflamaţii ale plămânilor, cauzate de aspiraţia lichidelor sau alimentelor în plămâni, ca urmare a tulburărilor de înghiţire
  • Ulceraţii la nivelul pielii

Cum se tratează dermatomiozita

Această boală nu poate fi vindecată definitiv, însă anumite terapii pot ajuta la ameliorarea simptomelor şi la prevenirea complicaţiilor acestei afecţiuni.

Terapiile constau în medicamente, folosirea de creme şi loţiuni de protecţie solară, fizioterapie, logoterapie.

Sursă foto: Facebook, Shutterstock, 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter